tysdag 5. juni 2007

Et reisebrev.

"Helloooooooooooo!" roper et tjuetalls soete unger, og loeper imot oss naar vi gaar i land i Kambodsja. Etter en laaang tur paa to forskjellige baater fra Vietnam, var det godt aa faa en saa koselig velkomst. Vi blir stappa inn i en minibuss, fjorten vestlige, akkurat for mange til at det er nok seter til alle. Gutten som guider oss fra grensa til Phnom Penh, hopper opp paa taket og har tenkt aa sitte der. Det syns ikke vi, og ei jente sier ifra. Han kommer heldigvis ned igjen, og inn i bilen til oss. Paa veien inn til byen maa vi kjoere en omvei, fordi de holder paa aa bygge om paa hovedveien. Omveien er akkurat litt breiere enn bussen. Den gaar gjennom en liten landsby, hvor folk stiller seg opp for aa se oss rare hvite som sitter inne i den malplasserte turistbussen.


Vi blir staaende litt fast der, og ungene utenfor stiller seg gladelig opp til aa bli tatt bilde av. Naar jeg snur meg og ser ut bakruta, ser jeg ei gammal dame slaar til en som antakeligvis er mannen hennes. "Herlighet", tenker jeg, "hvorfor slaar hu mannen sin??!", men akkurat da oppdager jeg at de ler litt begge to. Floerter, kan du si! Han proever nemlig aa dra hu med seg bort til bilen for aa bli tatt bilde av. Det vil hu ikke, men han faar naa omsider dratt hu med seg, og litt motvillig smiler hu beskjedent til fotograf Per Gunnar Paulsen.


Etter tre uker i Vietnam var vi ikke lei, men vi var fornoeyde og klare til aa flytte oss litt oppover. Etter besoek i Hanoi, Ha Long Bay, Hue, Hoi An, Nha Trang, Dalat, Saigon og Mekong Delta, har vi faatt opplevd mye. Det er ikke saa ofte vi skriver mye om hva vi gjoer eller ser, men her er et lite innblikk av Vietnam:




  • Merkelige landskap, med smaa fjell som spratt opp fra havet.
  • Vill motorsykkeltrafikk. (Over 3 millioner motorsykler bare i Saigon...!)
  • Utallige rismarker... Og oppi rismarka staar gjerne en fyr med trekanta hatt, slik en gjerne ser for seg naar en tenker paa Asia, og ploeyer aakeren med en diger ku som traktor.
  • Spist masse pho bo, vietnamesisk nuddelsuppe.
  • Kost oss med strender, sol, snorkling og baatturer.
  • Moett selgere med trekanta straahatt, som nesten ikke vil gaa bort etter at vi har takka nei fem ganger.
  • Vi har moett mange som har proevd aa lure oss for penger, men ogsaa mange greie.
  • Vi ble kjent med en koselig vietnameser som hadde vaert i Norge i fjor sommer, fordi han ble spesielt invitert til aa delta paa en fotofestival der. Han viste oss imponerende bilder han selv har tatt, og bilder av seg selv sammen med blant annet Ole Gunnar Solskjaer og andre kjendiser han ble kjent med under festivalen. "They love me up there", sa han stolt.
  • I Dalat var temperaturene mer som i Norge, og der proevde vi canyoning (vi fikk blant annet rapellere ned en foss). Vi dro ogsaa paa motorbiketur en hel dag, og to gamle guider viste oss baaade silkeproduksjon (fra larve til sjal), kaffeplantasjer, avokadotraer og folk som satt hjemme hos seg selv og fletta kurver.
  • I Saigon besoekte vi et par markeder, og et krigsmuseum. Ogsaa kjoepte vi oss regnponsjo til to kroner hver. For vi reiser jo i regntida naa, og merker en del til det utpaa ettermiddagen.
  • I Mekong-deltaet kjoerte vi baater gjennom noe som minnet oss om slik vi ser for oss Amazonas, vi fikk se hvordan kokos-sjokoladebiter blir lagd, og kjoepte en stor pakke som ble raskt fordoeyd. Vi fikk se hvordan rispapir blir lagd, besoekte en minoritetslandsby og en fiskefarm. Ogsaa fikk PG holde en slange.

Vietnam var i allefall flott, med stor F. Kambodsja virker foreloepig like vakkert, og mer avslappa. Vi kommer tilbake med mer informasjon, og kanskje faar vi somla oss til aa laste opp noen bilder snart og. Det hadde vel tatt seg ut. :)

2 kommentarer:

Maria sa...

Ingunn og PG på krigsmuseum iført Tusenfryd-poncho. Fint :)

Anonym sa...

æsj, Pg fikk holde en slange.. ooohh..syntes han det var ekkelt?